Purtatorii de ochelari de vedere, permanenti sau doar pentru citit, sunt tentati sa nu ia in calcul ideea unor lentile de protectie pentru calculator. Fara acestea insa, sfarsesc prin a avea si ei dureri de cap, vedere incetosata, oboseala oculara etc., desi au dioptriile potrivite. “In cele mai multe cazuri, in randul persoanelor cu probleme de vedere, ochelarii de citit nu sunt de ajuns, in primul rand pentru ca privim la computer de la o distanta mai mare decat cea necesara pentru citit, si in al doilea rand din cauza stresului ocular provocat de acomodarile bruste si succesive”, precizeaza Mariana Hostina, director vanzari la Optiblu.
“De asemenea, statul la computer ore intregi are un efect negativ asupra copiilor, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare foarte mare. Intre 25% si 30% din copiii din intreaga lume au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului, arata un studiu efectuat de Catedra de Optometrie Berkley din cadrul Universitatii California”, mentioneaza Mariana Hostina.
Materialele din care sunt confectionate lentilele de protectie ce se utilizeaza in timpul lucrului la calculator sunt diferite, in functie de producator, fiind luate in calcul atat preferintele purtatorilor pentru sticla organica sau sticla minerala, cat si faptul ca ochii se acomodeaza mai usor cu o anumita culoare (verde, maro sau bleu).
Ce trebuie sa stim despre ochelarii de protectie
Lipsa protectiei vizuale in medii cu lumina artificiala si, in special, in fata monitoarelor de calculator poate conduce, pe termen lung, la degenerescenta maculara
Lentilele de protectie sunt destinate atat emetropilor (persoane care nu au vicii de refractie), cat si ametropilor (miopi, hipermetropi etc.)
|